Wat is Diamond Painting en hoe werkt het?

Wat is Diamond Painting en hoe werkt het?

Wat is Diamond Painting en hoe werkt het?

Diamond painting is één van de populairste hobby’s in Nederland, en dat is niet zonder reden! Het is een leuke bezigheid en je maakt ook nog eens prachtige dingen. Over deze populaire hobby is enorm veel te vertellen. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat diamond painting is en hoe het werkt.

Om je een overzicht te geven van wat er allemaal in deze blog staat, hebben wij hier de onderwerpen voor je opgesomd:

 1. Wat is Diamond Painting? 
 2. Hoe werkt Diamond Painting? 
 3. Welke diamond paintings kan je bij ons bestellen? 
 4. Diamond Painting accessoires 
 5. Diamond Painting Steentjes 
 6. Speciale diamond paintings 
 7. Diamond Painting ophangen 
 8. Waar kan je diamond paintings kopen 
 9. Hobby Painter 

Wat is Diamond Painting?

Diamond Painting betekent in het Nederlands ‘diamant schilderen’ en dat is ook precies wat het is. Je schildert namelijk met diamantjes. Sommigen noemen het ook wel borduren met steentjes. 

Als je een diamond painting bestelt bij Hobby Painter krijg je altijd een canvas met een voorgedrukte afbeelding, schilderij of eigen foto in jouw Hobby Pakket. Op het canvas staan letters, cijfers en symbolen die aangeven op welke plek jij een bepaalde kleur van de steentjes moet opplakken. Door de gekleurde steentjes, ofwel ‘diamonds’, op de goede plek op het canvas te plakken ontstaat er een prachtig kunstwerk. 

Waarom de naam Diamond Painting? 

De steentjes hebben allerlei verschillende kleuren en zijn gemaakt van plastic. Doordat de Diamond painting steentjes met hun vorm en glinstering erg op diamanten lijken, noemen we deze ook wel ‘diamantjes’ of ‘diamonds’.  

Een erg populaire hobby

Diamond painting wordt wereldwijd heel vaak gedaan. Het is een activiteit voor jong en oud, vrouwen en mannen, eigenlijk is het een leuke hobby voor iedereen! Je kan het gezellig samen doen of lekker alleen om tot rust te komen, net wat jouw voorkeur is. 

Dat deze hobby zo populair is, begrijpen wij wel! Bij het maken van een Diamond Painting kan je echt even relaxen en je werkt ook nog eens aan iets moois.

Hoe werkt diamond painting?

Hopelijk weet je nu wat diamond painting is. Maar dan rust je nog een vraag: hoe werkt diamond painting? Dat gaan wij jou in 8 simpele stappen uitleggen!

Psst. Heb jij liever beeld en geluid bij deze uitleg? Kijk dan deze video waarin Pascalle uitlegt hoe diamond painting werkt.

Stap 1: Controleer jouw Diamond Painting pakket

Als je een diamond painting bestelt, krijg je een volledig Hobby Pakket binnen. Maar hoe begin je en wat heb je allemaal nodig om jouw diamond painting te maken? Als je jouw pakket binnen hebt, controleer je eerst of deze compleet is. Je hoort het volgende ontvangen te hebben:

 • Een voorgedrukt canvas
 • Een schudbakje
 • Een pincet
 • Een pen
 • Een bakje wax
 • De diamantjes(kristallen steentjes)
Inhoud Hobby Pakket Diamond Painting

Samen Diamond Painten

Bij Hobby Painter leveren wij alle benodigdheden altijd twee keer. Op deze manier kun je ook samen diamond painten, want alles is leuker samen! Daarnaast kun je altijd blijven diamond painten, ook wanneer je een pen of schudbakje even kwijt bent. Handig he!Stap 2: Rol het canvas uit

Nu kunnen we echt beginnen. Allereerst begin je met het uitrollen van jouw canvas. Doe dit op een platte, vlakke ondergrond, zoals een (hobby)tafel. Let op: haal de folie nog niet van het canvas af, dit komt later.

 • Het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om rustig te kunnen werken.
 • Het kan handig zijn om de hoekjes vast te plakken met een stukje tape of plakband, zo verschuift de diamond painting niet tijdens het werken. 
 • Je kunt de painting ook op een stuk plat hout vastplakken, dan kun je hem gemakkelijk even aan de kant zetten als je pauze wilt nemen. 
Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? - Hobby Painter

Stap 3: Kies een kleur om mee te beginnen

 • Kies een kleur op het canvas waarmee je wilt beginnen (het is handig om in een hoek te beginnen). 
 • Zoek de juiste kleurcode bij het symbool dat op het canvas staat, deze vind je in de bijgevoegde tabel of legenda.
 • Giet de diamantjes met deze kleurcode in de bijgevoegde sorteerzakjes of de handige sorteerbakjes
 • Plak een label op het sorteerzakje of sorteerbakje en schrijf hier het juist nummer op.

TipHet is handig om jouw steentjes te ordenen voordat je aan de slag gaat. Zo werk je het fijnst en raak je niks kwijt. Lees hier meer over diamond painting steentjes en lees een uitgebreide uitleg over hoe je jouw steentjes gemakkelijk kunt ordenen. 

Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? Stap 2 - Hobby Painter

Stap 4: Schud de diamonds in het schudbakje

Je hebt nu een kleur gekozen waarmee jij wilt beginnen. Nu leg je de diamantjes klaar om mee aan de slag te gaan. Dit doe je met het bijgeleverde schudbakje. De diamantjes vallen hierdoor automatisch met de goede kant naar boven, zodat je ze straks gemakkelijk kunt pakken. 

 • Pak het schudbakje
 • Giet een aantal diamantjes in het schudbakje
 • Schud het bakje voorzichtig heen en weer

Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? Stap 3 - Hobby Painter

Stap 5: Trek de folie los

Het canvas is bedekt met folie om de lijm te beschermen. Trek een stukje van de folie los, zodat je hier diamantjes kunt plakken. Als je begint, kies je vaak een hoekje. Let op: haal niet direct alle folie eraf, dan droogt de lijm uit en zal de canvas niet meer plakken. 

Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? Stap 4 - Hobby Painter

Stap 6: Dip je pen in de wax

Pak nu de diamond painting pen en het potje wax. Deze heb je nodig om de steentjes op de kunnen pakken en op het canvas te plakken. 

Stap voor stap:

 • Haal het laagje folie van de wax af
 • Prik de diamond painting pen in het potje wax
Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? Stap 5 - Hobby Painter

Stap 7: Plak de diamond

Nu ga je écht beginnen! 

 • Pak met de pen een diamantje uit het schudbakje 
 • Plak het diamantje in het juiste vakje op het canvas

Diamond Painting, wat is Diamond Painting en hoe werkt het? Stap 5 - Hobby Painter

Stap 8: Herhaal!

Herhaal deze stappen totdat het canvas helemaal vol is en voilà: jouw eigen meesterwerk is af!

Welke diamond paintings kan je bij ons bestellen?

Als je een Diamond Painting wilt kopen ben je bij Hobby Painter aan het juiste adres. Wij hebben een veelzijdig assortiment die bestaat uit verschillende Diamond Painting collecties. Elke collectie bevat meerdere Diamond Paintings, dus er zal voor iedereen een mooie diamond painting te vinden zijn! 

Onze populairste collecties:

Zoals je kan zien zijn de collecties erg verschillend! Dat is alleen maar goed, want er zijn veel mensen die aan diamond painting doen en wij willen dat iedereen een diamond painting kan kopen die zij of hij mooi vindt! Bekijk ons aanbod van diamond paintings en hopelijk zit er iets leuks voor jou bij! 

Diamond Painting van eigen foto

Naast dat er een ruim aanbod diamond paintings verkrijgbaar is, kan je ook een diamond painting van je eigen foto maken. Dit is erg leuk, want je kan bijna elke foto als diamond painting bestellen. Stel je eens voor dat jouw favoriete vakantiefoto of foto van je (klein) kind wordt omgetoverd tot diamond painting. 

Een diamond painting van eigen foto maak je zeer gemakkelijk op de website van Hobby Painter. Hieronder hebben wij kort opgesomd wat de stappen zijn:

 1. Kies de juiste foto of afbeelding voor jouw diamond painting
 2. Bewerk je foto in ons programma
 3. Kies een formaat voor jouw diamond painting
 4. Maak keuze tussen ronde of vierkante steentjes
 5. Voeg de Diamond Painting toe aan je winkelmand

Jouw eigen foto maken

Wil jij een uitgebreide uitleg over hoe je een diamond painting van eigen foto kan maken? 

Lees dan deze blog, hierin vertellen we gedetailleerd hoe je een diamond painting van eigen foto maakt. Heb je vragen over het maken van een diamond painting van eigen foto? Neem gerust contact met ons op.

Eigen foto voorbeeld

Diamond Painting accessoires 

Om een diamond painting te maken heb je een aantal accessoires nodig. Met de juiste diamond painting accessoires is het gemakkelijker om een diamond painting te maken. Bij Hobby Painter ontvang je bij aankoop van een diamond painting altijd alle essentiele accessoires. Wat heb je allemaal nodig dan? Hieronder een rijtje met diamond painting tools die je van ons krijgt

2x Diamond Painting schudbakje
1x Diamond Painting Pincet
2x Diamond Painting Pen
2x Diamond Painting Wax

Hobby Painter accessoires

Diamond Painting Sorteerdoos

Je kan je misschien wel voorstellen een sorteerdoos wel eens goed van pas kan komen als je veel verschillende kleuren steentjes hebt. Wij verkopen een kleurrijke diamond painting opbergdoos met 28 vakjes. Hiermee hou je het lekker overzichtelijk voor jezelf! Wist je al dat wij een gratis opbergdoosje met je eerste bestelling bij Hobby Painter meesturen?  

Er zijn nog veel meer accessoires te koop, zoals een speciale diamond painting lamp en speciale spray om je diamantjes nog meer te laten glimmen. Ben je benieuwd wat er nog meer voor bijzondere diamond benodigdheden te koop zijn?

Diamond painting steentjes 

Het verschil tussen ronde en vierkante steentjes

Zoals je misschien wel weet zijn er diamond paintings te koop met vierkante steentjes of ronde steentjes. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze steentjes? Hobby Painter legt het uit! 

Vierkante steentjes 

Bij het maken van een diamond painting met vierkante steentjes moet je met iets meer precisie te werk gaan dan ronde steentjes. Dit komt omdat vierkante steentjes perfect op elkaar aansluiten op het canvas. Doordat de steentjes naadloos op elkaar aan sluiten houdt je geen onbedekte delen over op het canvas. 

Let er wel op dat met vierkante steentjes het lastiger is om de diamonds precies op de juiste plek te plakken. Wij zien dit eigenlijk niet echt als nadeel, maar als een goede uitdaging!

Ronde steentjes

Voor diamond painters met geen/weinig ervaring zijn ronde steentjes zeer geschikt. Doordat ze geen hoeken hebben kan je ze in alle richtingen opplakken. Doordat je minder precies te werk hoeft te gaan doe je over een diamond painting met ronde steentjes vaak korter dan een met lange steentjes. 

Het grootste verschil tussen ronde en vierkante steentjes is de uitstraling van de painting. Bij ronde steentjes zal je altijd stukjes van het canvas blijven zien. Dit hoeft helemaal geen nadeel te zijn. Smaken verschillen, dus de keuze in steentjes is alleen maar leuk om ook eens af te wisselen! 

Speciale diamond paintings 

Als jij een echte diamond painting fan bent, maak jij meer dan alleen maar normale diamond paintings! Zoals je misschien wel weet, zijn er heel veel speciale uitvoeringen van diamond paintings te koop. Om je een goed beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is, vind je hieronder een aantal voorbeelden:

 • Luiken - Verschillende canvas doeken naast elkaar
 • Verjaardags en kerstkaarten
 • Kussens 
 • Armbanden
 • Sleutelhangers
 • Notitieblokjes

Speciale steentjes

Het leuke aan al deze speciale diamond paintings is dat ze vaak speciale vormen steentjes bevatten. Naast ronde en vierkante steentjes, zijn er ook steentjes met ster- of hartjesvorm. Dit is bijvoorbeeld erg leuk als je een kerstkaart met diamonds gaat maken. 

Diamond Painting ophangen 

Als je diamond painting klaar is, dan is er niks leukers dan deze op te hangen aan de muur of in te lijsten. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen, Hobby Painter geeft een aantal tips over het inlijsten van jouw diamond painting.  

Diamond Painting in fotolijstje 

Het inlijsten van jouw diamond painting in een fotolijstje is een van de makkelijkste manieren. Het grootste voordeel aan deze manier van inlijsten is dat de Diamond Painting netjes blijft door het glas in de fotolijst. 

Diamond Painting houten frame  

Dit is misschien wel de meest leuke manier van inlijsten! Omdat je vaak zelf het houten frame nog in elkaar moet zetten ben je nog langer bezig met knutselen, leuk toch?

Diamond Painting ophangen met plakgum

De allermakkelijkste manier om je diamond painting op te hangen is met plakgum. Begin met het afsnijden van de witte rand die om je diamond painting heen zit. Als je daarmee klaar bent, plak je de plakgum op de achterkant van het canvas. Plak vervolgens de diamond painting tegen de muur, en klaar is kees. 

Diamond Painting ophangen met posterhanger

Last, but not least: jouw diamond painting ophangen met een hanglijst. Een hanglijst is erg makkelijk vast te maken aan je painting. Door het lichte gewicht van een poster hanger hoef je niet meerdere gaatjes in de muur te boren. 

 

Diamond painting buiten inlijsten

Een diamond painting ophangen in de tuin, of op je balkon.. Dat is nog eens speciaal! Met een waterdichte kliklijst krijg jij dit erg gemakkelijk voor elkaar. Lees hier meer over in de hobbyblog "Diamond Painting buiten ophangen: Do's en Dont's".

Waar kan je diamond paintings kopen?

Er zijn erg veel winkels waar je diamond paintings kan kopen. Naast dat er veel webshops zijn, worden diamond paintings ook in de winkel verkocht. Maar waar kun je nu de beste kwaliteit kopen? Of de laagste prijs? Welke winkels hebben een goede service? Hobby Painter heeft dit voor een aantal winkels voor je op een rijtje gezet! Als je op een van de links hieronder klikt wordt je doorverwezen naar een korte blog over onze ervaring met deze winkel.

 • Diamond Painting kopen bij Ali Express
 • Diamond Painting kopen bij Hema
 • Diamond Painting kopen bij Action
 • Diamond Painting kopen bij Intertoys
 • Diamond Painting kopen bij Xenos

Diamond Paintings van Hobby Painter in de winkel kopen

Naast dat wij Diamond Paintings via onze webshop verkopen, hebben wij momenteel ook nog twee verkooppunten in Beverwijk en Heerhugowaard. 

Wij begrijpen dat sommige van onze klanten liever in de winkel een diamond painting kopen dan online, vandaar dat wij met twee winkels een fijne samenwerking zijn aangegaan. Bij De Hobby Boet in Beverwijk en Paulines Hobby Paradijs in Heerhugowaard is een deel van ons assortiment te koop. Lees hier meer over in onze hobbyblog "Diamond painting kopen in de Hobbywinkel". 

Hobby Painter Team 

Nu je bijna alles over Diamond Painting hebt gelezen, is het tijd om wat meer over ons te weten te komen. 

Hobby Painter is de gezelligste, leukste en beste hobbywinkel van de Benelux! En daar zijn wij erg trots op. 

Dagelijks wordt er achter de schermen hard gewerkt om alles wat Hobby Painter doet mogelijk te maken. Dit doen wij met een team van gedreven werknemers die er alles aan doen om boven de verwachtingen van de klant uit te stijgen. 

Wil jij weten hoe Hobby Painter ontstaan is en kennismaken maken met ons team? Gezellig! Wij vertellen je graag meer over ons.


Hobby Painter Club

Hobby Painter is meer dan alleen een online hobbywinkel, Hobby Painter heeft namelijk ook nog een geweldige community. In deze online community bevinden zich allemaal fanatieke Hobby Painters die graag met elkaar over diamond painting kletsen en ideeën uitwisselen, hoe leuk is dat?! 

Ook is onze community de ideale plek om een foto van jouw eindresultaat van een diamond painting te delen met mede Hobby Painters. Hoe leuk is het om jouw kunstwerk, waar je zo trots op bent, te delen met anderen die jouw passie delen? 

Kortom; een community vol gezelligheid waar ook jij onderdeel van kunt zijn! Wil je lid worden van onze Hobby Painter Club? Wat leuk! Meld je aan Facebook. Nu alleen nog even op de knop ‘lid worden’ klikken en je bent onderdeel van deze hechte groep. Welkom! Een cadeautje voor jou

We zijn aangekomen bij het eind van deze (lange) blog. We vinden het erg leuk dat jij deze blog helemaal hebt gelezen en willen je daarom een de kans geven om een prijs te winnen. Laat een reactie achter onder deze blog waarin je vertelt wat je van deze blog vindt en maak kans op €100,- shoptegoed bij Hobby Painter!

Als je nog vragen hebt of ergens hulp bij nodig hebt, neem vooral contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Producten

Reacties

 • Hele goede uitleg over het diamond painting. Ik heb net mijn allereerste kleine set besteld. En was heel benieuwd van het hoe en wat . Ik heb mij nog niet eerder hier mee bezig gehouden . Dus bedankt voor de goede uitleg en het blog . Mvg. Ilja

  Ilja op

 • Thanx! Super duidelijk uitgelegd! Ik ga nu mijn eerste paint kunstwerk maken!
  En als ik het leuk vind wil ik heel graag een foto painten.

  Janine op

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.