Stappenplan voor schilderen op nummer: alles wat je moet weten om aan de slag te gaan! 

Stappenplan voor schilderen op nummer: alles wat je moet weten om aan de slag te gaan! 

Stappenplan voor schilderen op nummer: alles wat je moet weten om aan de slag te gaan! 

Schilderen op nummer is eenvoudig, creatief en bovenal ontzettend leuk om te doen! De meeste mensen hebben er wel al eens eerder van gehoord of hebben zelf al eens een schilderen op nummer schilderij gemaakt. Maar misschien heb je er nog nooit van gehoord en vraag je je af hoe schilderen op nummer nu precies werkt. Daarom heeft Hobby Painter een makkelijk stappenplan opgesteld. Iedereen kan binnen no time aan de slag met deze leuke hobby na het lezen van deze blog! 

Hoe werkt schilderen op nummer? 

Bij schilderen op nummer koop je een pakket met alle benodigdheden. Hierin zit onder andere ook een voorgedrukt canvas met een door jou gekozen afbeelding. Op het voorgedrukte canvas wordt met vakjes en nummertjes precies aangegeven waar welke kleur hoort. Je verft elk vakje één voor één in de juiste kleur, totdat het hele doek gevuld is met verf. Langzaamaan komt de afbeelding die je gekozen hebt tot leven. Uiteindelijk wordt het een prachtig schilderij. Je zult er versteld van staan hoe mooi kunstwerken van schilderen op nummer worden, zelfs als je nog nooit eerder een kwast hebt vastgehouden!

Als je meer wilt weten over wat schilderen op nummer is, lees dan eerst deze hobbyblog. 

Stap-voor-stap uitleg voor schilderen op nummer 

Hoe werkt schilderen op nummer nu in de praktijk? Welke kleur start je mee? Hoe maak je de penselen goed schoon? Dit zijn allemaal vragen die opkomen wanneer je begint met deze leuke hobby. Hobby Painter heeft een eenvoudig en duidelijk stappenplan. In zeven simpele stappen ben jij helemaal ready om een prachtig schilderij te maken. 

Stap 1: Controleer jouw alles-in-één verfpakket

Jouw schilderen op nummer pakket is binnen! Hier zit alles in wat je nodig hebt. Maar wat heb je dan allemaal nodig bij het maken van een schilderen op nummer schilderij? Hieronder een lijstje van wat er allemaal in ons verfpakket zit: 

  • Een premium kwaliteit canvas inclusief frame 
  • Een genummerde acrylverfset
  • Vier premium kwaliteit penselen
  • Vernis voor een mooie afwerking 
  • Een gemakkelijk te volgen handleiding
  • Een referentieblad 

Er worden vier verschillende penselen geleverd met diverse diktes zodat je per vlak gericht te werk kunt gaan. Kleine vlakken vergen een kleinere kwast en veel precisie, waar je bij een groter vlak juist een grover penseel kunt gebruiken. 

Stap 2: Zorg voor een geschikte plek 

Zoek een comfortabele en goed verlichte kamer om te schilderen. Het is handig om op een fijn bureau of tafel te werken. Dit vermijd langdurig voorovergebogen over je werkt hangen, wat slecht is voor je rug en nek. Hobby Painter raadt aan om te wisselen tussen een schildersezel en een vlakke ondergrond. Schilderen op nummer is een langdurig proces en je wilt geen klachten krijgen door een slechte lichaamshouding. 

Stap 3: Maak ruimte voor jouw schildersproject

De gekozen werkplek moet vrijgemaakt worden van alles wat niet nat of vuil mag worden. Het zou zonde zijn als er toch per ongeluk een spetter verf op iets waardevols terecht komt. Vervolgens leg je alle materialen uit het schilderen op nummer verfpakket op de tafel. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om lekker relaxed te werken. Zet ook alvast een klein kopje water op tafel en leg wat papieren doekjes neer. 

Stap 4: Maak een foto van het doek 

Neem een digitale foto van het doek met je telefoon. Dit is super handig, want nu heb je altijd een referentieblad als back-up. Wanneer je per ongeluk ergens verf op morst, er een scheurtje in komt, kreukels of wat dan ook, heb je nog een foto achter de hand. Ook kan je gemakkelijk inzoomen op kleine vakjes waar de nummers slechter zichtbaar zijn. Zo heb je geen ouderwets vergrootglas meer nodig! 

Stap 5: Bepalen waar je begint 

Werk van boven naar beneden

Het is handig om van boven naar beneden te werken bij schilderen op nummer. Op deze manier voorkom je vlekken en blijft de drogende verf boven je hand. Wanneer je rechtshandig bent, is het handig om van links naar rechts te werken. Voor linkshandigen is dit van rechts naar links. Het is altijd leuk om met een kleur te beginnen die een paar grote vlakken heeft, dan zie je snel resultaat! 

Van donker naar lichte kleuren 

Begin met een donkere kleur, en werk dan naar lichtere kleuren toe. Dit wordt uiteindelijk mooier omdat de lichte details dan echt goed afsteken bij een donkere kleur ernaast. Voor je met de lichtere kleuren begint, moet je wel even wachten tot de donkere kleuren echt goed droog zijn. Daarnaast raden wij het aan om eerst alle vlakken van hetzelfde nummer in te kleuren. Door achter elkaar met dezelfde kleur te werken blijft deze helder en heb je minder kans dat de verf uitdroogt. 

Stap 6: Begin met schilderen! 

Dompel het puntje van je penseel onder in de juiste verf en begin met schilderen! Door alleen de punt van het penseel te gebruiken kan je erg precies te werk gaan. Zo blijf je gemakkelijker binnen de lijntjes. Ook voorkomt het dat de verf opdroogt in de haren dichter bij het handvat van het penseel, wat voor beschadiging zorgt. 

Stap 7: Maak het penseel schoon 

Het is belangrijk dat de penselen vochtig gehouden worden tijdens het gehele schilder proces. Als deze uitdrogen beschadigd dit de penselen. Om de penselen vochtig en schoon te houden, is het belangrijk deze steeds opnieuw in het water te dompelen en het eventuele overschot aan verf weg te halen met papier. Elke keer als je van kleur of nummer wisselt, is het belangrijk om het penseel goed schoon te maken! 

Stap 8: Herhaal! 

Herhaal stap vijf tot en met zeven tot het hele schilderij af is. Steeds wanneer je een nieuwe kleur kiest, is het handig om rekening te houden met het werken van donker naar licht. Daarnaast is het essentieel om te zorgen dat je niet met je hand over natte verf zult wrijven. Houdt de penselen gedurende het hele proces goed vochtig en maak ze grondig schoon bij het wisselen van kleur. Succes! 

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.